UNO spelregler

Spela nu:
Gratis UNO - UNO kortspel online - UNO spel gratis.

Beskrivning
Kortleken i kortspelet UNO består av fyra färger: röd, grön, blå och gul med olika värden i varje färg från 0 till 9. Det finns tre "händelsekort" i varje färg, märkta med "skippa", "dra två", och "vänd". Det finns också speciella regelkort, "färg" och "färg dra fyra". Det finns två av varje av händelsekorten och regelkorten förutom 0-kortet, som det bara finns ett av i varje färg. Det finns fyra var av "färg" - och "färg dra fyra" i kortleken. Totalt finns det 108 kort i kortspelet.

Spelregler
Det delas ut sju kort till varje spelare, och det översta kortet i kortleken vänds för att starta skräphögen. Om det vända kortet är ett händelsekort, blir det som om givaren spelade detta kortet. Spelet startas av spelaren som sitter till vänster om givaren.

I turordning kan nu alla spela ett kort från handen som matchar antingen färgen eller värdet (eller bägge) av kortet överst i skräphögen, eller spela ett händelsekort. Om en spelare inte kan lägga ett kort som matchar kortet överst i skräphögen, måste spelaren ta ett kort från kortleken. Om kortet kan läggas, får spelaren spela det kortet med en gång. Annars går spelet vidare till nästa person. En spelare kan också välja att inte spela ett spelbart kort från handen. Ifall detta väljs måste spelaren istället ta ett kort från kortleken. I fall kortleken blir tom, blandas skräphögen och spelas om igen.

När en spelare bara har ett kort kvar på handen, måste spelaren säga "UNO" och förvarna de andra spelarna. Om spelaren glömmer att säga "UNO" och en annan spelare påpekar felet, måste spelaren som bara hade ett kort kvar dra två kort från skräphögen. Spelet är färdigt när en spelare har blivit av med alla sina kort.

När en spelare har spelat alla sina kort, så måste de andra spelarna räkna värdet av korten på deras händer. För normala kort gäller värdet som kortet visar (1, 2, 3 osv), händelsekort är värda 20, och alla "färgkort" är värda 50. Spelaren som spelat iväg sina kort först mottar sen poäng för alla kort som är kvar på motståndarnas händer. Den förste spelaren som når 500 poäng vinner.

Händelsekort:
1. Dra två. Den nästa spelaren måste dra två kort och måste stå över sin tur.
2. Skippa. Den nästa spelaren måste stå över.
3. Vänd. Turordningen av spelet vänds, och turen går tillbaka igen till den som spelade nyss.
4. Färg. Spelaren som lägger kortet bestämmer färgen som nästa spelare måste lägga.
5. Färg dra fyra. Som Färg, men nästa spelare måste ta upp fyra kort och förlorar sin tur i spelet.

Strategi
En enkel UNO strategi är att försöka lägga kort med högst värde först. Det är ett sätt att minimera antalet poäng på handen tills i slutet av omgången. Men en annan strategi är att spara händelsekort tills i slutet av omgången och då överraska motståndarna med "dra kort" och "färg dra fyra". För övrigt är det ganska lite som skrivits om strategier till UNO.

Ha det kul med kortspelet!

Spela "UNO" här!.

Lägga patiens direkt i mobilen och på surfplatta: Klicka här!